Rönnbär, Vinbär & Åkerbär Det växer många olika sorters rönnbär i Sverige. De har alla olika röda nyanser. Bären är oftast beska och sura i smaken men passar utmärkt till sylt och gelé. De bär man använder vid syltning ska vara frostnupna, för att minska den bittra smaken. Alternativt kan man lägga dem i frysen över natten före syltning. Rönnbär är rika på C-vitamin. Bären mognar under augusti och september. Det finns fyra sorters vinbär; röda, gula, svarta och vita. De trivs i de flesta marker som är väl dränerade och växer vilda eller förvildade i stora delar av Sverige. Plantering i trädgård sker helst på våren men det går också bra på hösten. Vid torr väderlek behöver buskarna vatten annars faller karten lätt av. Svarta vinbär som är mycket vanliga i våra trädgårdar trivs bäst i skogskärr och på stränder. Svarta vinbär blommar i maj-juni med grönaktiga blommor. Bären börjar mogna i juli. De svarta bären är de nyttigaste av alla vinbär. De innehåller 4ggr så mycket C-vitamin som en apelsin. Dessutom innehåller de E-vitamin, beta-karaten, selen, zink, mangan och en mängd olika fibrer. Röda vinbär finns i flera olika arter och underarter. Ursprungligt vilda former av röda vinbär förekommer i hela landet. Blommorna som är gulgröna hänger i klasar och blommar i maj. Bären är små, röda och mycket saftiga och mognar i slutet av sommaren. Vita vinbär är en albinoform av de röda. Gelé som är gjord på vita vinbär blir brun p.g.a. kärnorna i bären. För att undvika det kan man blanda vita vinbär med svarta/röda bär. Bären används med fördel till saft, sylt och gelé. Både blad och bär kan användas som brännvinskrydda. Bladen används också i inläggningar och till te. Te av torkade vinbär är bra för matsmältningen. Åkerbär är vanligast i Norrland men kan i sällsynta fall förekomma ända ner i Östergötland. Den växer oftast på fuktig gräsmark, i diken och snår. Åkerbär är en flerårig ört som kan bli upp till två decimeter hög. Åkerbär blommar i juni-juli med rosa/röda blommor som växer ensamma eller två till tre tillsammans. Frukterna är mörkt brunröda, mycket aromatiska och börjar mogna i augusti. Åkerbärets frukter har en mycket aromatisk smak och används till bl.a. sylt och likör.