Aprikoser Aprikosen är en rund, mjuk stenfrukt ungefär lika stor som ett plommon. Frukten, som i södra Sverige kan mogna mot södermur, är fjunig, gulfärgad med rödaktiga fläckar. Frukten är rik på A-vitamin. Bör förvaras i kylskåp. Frukten syltas knappt mogen. Skall frukten syltas hel och skalen vara kvar, måste den pickas djupt. Skall fruktskalet avlägsnas, slås först kokande vatten över. Efter ett par min går det lätt att få bort skalen. Bästa smaken och färgen finns i skalen. 1 kg frukt minskar med 100 g om skal och kärnor tas bort. Säsong: augusti/september. Redan för 3000 år sedan odlade man aprikoser i Kina. Idag köper vi färska aprikoser på sommaren. De importeras från länderna kring Medelhavet och Amerika. Aprikoser äts naturella eller kan kokas till kompott, marmelad eller köras i mixer och användas som sås till t ex glass.