Lär dig allt om saftning och syltning

Jordgubbar

Jordgubbar ger ingen skörd första året efter plantering. Det är först under följande tre år som plantan ger rikligt med bär. 
  
Det finns en rad olika sorters jordgubbar att välja mellan som mognar vid olika tid­punkter på sommaren. Några namn är Elin (tidig mognad), Bounty (sen mognad) och Senga Sengana (sen mognad), som är den vanli­gaste sorten. De som mognar senare passar bäst till syltkoket. 
  
Jord­gubbar består av nästan 90% vatten, resten är i huvudsak kolhydrater i form av sockerarter och fibrer. 

De innehåller mer C-vitamin än ci­trusfrukter, 10 st jordgubbar täcker vårt dagliga behov av C-vitamin. 

Om syltningen sker på ett riktigt sätt bevaras C-vitaminet i jordgubbarna tämligen väl. 
  
Bären bör sköljas väldigt varsamt för att inte aromen ska försvinna. Lägg bären i en sikt och sänk ner dem i vatten, ta upp dem efter en kort stund och låt dem rinna av ordentligt. 
  
När man plockat eller köpt jordgubbar bör man sylta dem ganska omgående, då de innehåller lite syra och därför är svåra att förvara.

Frågor?