Persikor, Plommon, Pumpa & Päron
Persikan är släkt med plommonet, aprikosen och mandeln. Den kommer ursprungligen från Persien (idag Iran) och Kina. I Kina har den odlats i över 4000 år.
Säsongen för frukten är augusti och september.
Vid gynnsamma förhållanden går det att odla persikor i Sverige. Persikor växer på träd eller buskar. Det finns dvärgsorter som man kan odla i kruka i växthuset eller om man har en vinterträdgård.
Frukterna är ljusgula och röda och blir stora som äpplen. Om persikan har en gröngul färg så är den inte mogen. Skalet är ludet och kan ätas.
Fruktköttet är mycket saftigt och har en frisk, söt smak. Mitt i frukten finns en stor kärna som innehåller bittermandelolja.
Det blir stort svinn när man skall tillaga persikor. 1 kg persikor minskar med 450g när frukten skalas och urkärnas.
Persikor är väldigt temperaturkänsliga. Mogna frukter som inte ska tillagas omgående bör förvaras i kylen.
Av persikor kan man bl.a. göra sylt och marmelad.
Torkade persikor anses vara en stor delikatess.
I Sverige odlas plommon huvudsakligen i södra Sverige.
Import sker bl.a. ifrån Italien och Argentina. I Sverige är det säsong från augusti till början av oktober. Skillnaden mellan de importerade och de svenska är att de importerade ofta är större och att kärnan sitter fast i dem. De svenska är ofta ljusa i fruktköttet och kärnan släpper när plommonet är moget. De inre kärnorna innehåller bittermandelolja.
Mogna plommon ska vara tunga och fasta. Ju mer färg ett plommon har, desto mer smak. Plommon som skördas omogna blir inte godare med tiden, bara lösare i köttet.
Välj inte plommon som har sprickor eller är utan stjälk. Plommon blir snabbt dåliga och kan sprida mögel.
Det finns över 2000 olika sorter och variationer både vad gäller smak och färg.
De små gula plommonen kallas Mirabeller.
Av plommon kan man göra allt från kompotter till att torka dem
Pumpan tillhör gurksläktet. Frukterna av vissa arter kan nå en vikt av ända upp till 100 kg. Vissa pumpasorter är egentlingen vintersquash.
Pumpan är en avlång eller rund, gul eller grön frukt. Den är mycket vattenhaltig och har en föga utpräglad smak. Syltad med socker och kryddor, vars smak den lätt upptar, kan den bli mycket välsmakande.
Säsong: augusti-oktober med högsäsong i september.
Svinnet är stort, ca 400 g per kg.
Pumpan klyvs på längden, kärnor och kärnhus skrapas bort. Om den är träig bör den ej användas. Pumpan skalas enklast med potatisskalare.
Kom ihåg: innan syltningen läggs den skalade, delade pumpan 1 dygn i kokt, kallt vatten, som fått en tillsats av 10g salt och 2 dl inläggningsättika per liter för att förbättra hållbarhet och smak.
Päron är släkt med äpplen men är mindre hållbara då det innehåller mindre syra. Päron skördas därför nästan alltid omogna. De mognar på 2-6 dagar om de får ligga i rumstemperatur. Förvara dem i plastpåse för att behålla saftigheten. Övermogna päron försämras fort både i smak och konsistens.
Till syltning bör man använda lagom mogna frukter. Päron är en av de bästa fiberkällorna vad gäller frukter. Det mesta sitter i skalet som även innehåller C-vitamin. Päron delas in i sommar-, höst- och senhöstsorter. Ex. på sorter är Clara Frijs, Carola och Conference.
De tidiga päronsorterna mognar redan i juli-augusti medan vinterfrukten är färdig först i oktober-november.
Päron av den sena skörden kan mycket väl sparas till efter jul. Frukten bör få mogna på träden och sedan förvaras svalt men ej fryskallt.