Kotlett med råmarinerade rotfrukter

Publicerad: 23:55 swipe | kött | grill

Kotlett med råmarinerade rotfrukter
4 personer

4 kotletter, gärna av rapsgris
4 msk CajP.´s BBQ-oil Ekologosk
400g tunt skivade färska rotfrukter, t ex betor, palsternacka och morot
2 msk vit balsamicovinäger
1 msk flytande honung
2 msk kallpressad rapsolja
salt, svartpeppar och örter

2 msk Sweet Baby Ray´s BBQ-sås
2 msk rumstempererat smör

4 portioner färskpotatis

Lägg köttet i en påse och slå på bbq-oljan. Låt det marinera några timmar.
Vispa samman vinäger, honung och olja, lägg i betorna och låt det marinera 10 minuter.
Vispa samman bbq-sås och smör till ett slätt krämigt smör.
Låt köttet rinna av och grilla det på kolgrill eller på grillstekpanna. Lägg köttet på talrikar och lägg på betorna. Servera tillsammans med bbq-smör och potatis.

Dryckestips Korta Barrel Selection Cabernet Savignon (nr 2098)
Korta Barrel Selection Cabernet Sauvignon på Systembolaget





JUL30

Långbakat lamm som ”sliders”

Publicerad: 23:51 swipe | lamm | grill

Långbakat lamm som ”sliders”
4 personer

600g lammstek
1 påse CajP.’s Rub Vitlök
lök, palsternackor, tomat
0,5 flaska 961 Beer Lebanese Pale Ale
rosmarin, timjan, salvia

8 st små bröd, se recept nedan
sallad och grönsaker
Sweet Baby Ray´s BBQ-sås

Gnugga in ruben i köttet. Dela lök, palsternacka och tomat och lägg det i en kastrull med lock. Lägg köttet på grönsakerna, ringla på lite bbq-sås, slå på öl och ställ kastrullen i ugn, 4 timmar i 150 grader. Köttet är klart när det är mört och saftigt och går att dra sönder med en gaffel.
Riv köttet i bitar, blanda med lite steksky och smaka av med salt och peppar.
Lägg köttet tillsammans med bbq-sås och grönsaker i bröden och servera direkt.


Minihamburgarbröd
ca 20 minibröd

8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 dl mjölk 3%
100g smör
 
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en rymlig bunke. Dela smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna och blanda runt till en grynig massa. Rör i mjölken och rör ihop till en deg, blanda inte för länge, sluta när du kan forma bullar. Dela degen i 20 små bullar och grädda dem på bakplåtspapper, 225 grader i cirka 6-8 minuter.

Dryckestips: 961 Beer Lebanese Pale Ale (nr 88188)
961 Beer Lebanese Pale Ale på Systembolaget
JUL13

Grillad blomkål med citron-skagen

Publicerad: 23:47 swipe | räkor | grill

Grillad blomkål med citron-skagen
4 personer som förrätt

Skagensallad:
4 dl skalade räkor
0,5 dl majonnäs, typ Hellmans
0,5 dl crème fraiche
1 msk finhackad kruspersilja
1 tsk finrivet skal av citron
0,5 tsk finhackad vitlök

8 fina buketter blomkål
2 msk CajP’s BBQ-oil Lime
4 skivor surdegsbaguette
rapsolja, flingsalt, örter
sallad, spenat, cocktailtomater

Rör samman alla ingredienserna till skagensalladen, smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite pressad citron. Ställ den kallt.
Lägg blomkålen i en påse, slå på bbq-oil och låt det marinera 5 minuter. Grilla blomkålen på försiktig värme tills den är gyllenbrun och mör (i ugn, 200 grader, eller på kolgrill).
Pensla baguetterna med olja och grilla dem tills de blivit knapriga.
Lägg blomkål och bröd på tallrikar, skeda på skagensalladen och dekorera med sallad, spenat, tomat och örter.

Dryckestips: Collet Brut (nr 7777)
Collet Brut på Systembolaget
JUN28

Lax med rom, soja och miso

Publicerad: 23:44 swip | lax | japan

Lax med rom, soja och miso
4 personer som förrätt

200g laxfilé
1 st äggvita
1 dl crème fraiche
flingsalt och svartpeppar
smör och rapsolja

2msk Blue Dragon Japansk Soja
1 påse Blue Dragon Miso-soppa pasta
3 msk majonnäs, t ex Hellmans

4 tsk rom, t ex från stör, löja eller stenbit
bladsallad, lökringar, örter

Skär laxen i bitar och lägg den tillsammans med en nypa salt i en mixer. Mixa sönder laxen och tillsätt äggvitan. Mixa vidare tills smeten blir fluffig, tillsätt crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Mixa tills smeten är slät och stek sedan små fina fish-cakes i smör och olja.
Vispa samman soja, miso och majonnäs till en ganska läs dressing.
Lägg fish-cakes på salladsbladen, ringla över dressing, strö på plockade örter och avsluta med en sked rom.

Dryckestips: Whispering angel (nr 72454)
Whispering Angel på Systembolaget
JUN09

Rose's Lime-Cup

Publicerad: 13:00 baka | fika | kex | rose's lime

Roses Lime-cup

- ca 6 portioner -

 

18 st chokladkex, t ex Oreos

 

1 burk Törsleff kondenserad mjölk

4 st äggulor

1-1,25 dl Roses Lime

1 blad Törsleff gelatinblad

 

färska bär och mynta

 

Hacka kexen och skeda upp smulorna i serveringsglas. Vispa samman mjölken med äggulorna, det smälta gelatinet (följ anvisningarna på förpackningen) och Roses (smaka av med Roses till lagom lime-ton). Slå smeten i glasen och kyl i minst 2 timmar. Servera tillsammans med färska bär och myntablad

MAJ28

Japanska biffspett med Beirut Beer

Publicerad: 13:41 biff | öl | swipe

Biffspett i japansk marinad
4 personer

600g biff i små skivor
2-4 tsk Blue Dragon Wasabipaste
1 msk honung
2 msk Blue Dragon Japansk Soja
1 tsk Blue Dragon Sesamolja
1 msk rapsolja
8 bambuspett (blötlagda)
salladsblad, grönsaker i stavar och örter
gräddfil

Vispa samman wasabi med honung, olja, sesamolja och soja, lägg i köttet och låt det marinera 30 minuter i rumstemperatur. Låt köttet rinna av några minuter och trä sedan upp det på grillspetten. Grilla köttet i ugn, på grill eller i grillpanna och servera sedan spetten tillsammans med grönsaker och gräddfil.

Dryckestips Beirut Beer (nr 89732)
Beirut Beer på Systembolaget
MAJ13

Biff med pico de gallo och Cabernet Sauvignon

Publicerad: 13:36 kött | biff | korta | swipe

Ray’s Biff pico de gallo
4 personer

4 st biffar, t ex entrecote eller ryggbiff
1 flaska Sweet Baby Ray’s BBQ-sås, välj Din favorit

1 st schalottenlök, finhackad
2 stora plommontomater, hackade
1 msk limejuice
2 tsk råsocker
2 tsk röd chili, finhackad
1 msk korianderblad, hackade
1 msk olivolja, mild
flingsalt och svartpeppar
potatis, grönsaker och sallad till servering

Grilla biffarna på hög värme, pensla dem med BBQ-sås mot slutet av grilltiden. Pensla många tunna lager i stället för ett tjockt. Lägg biffarna på tallrikar, skeda på salsan och servera tillsammans med BBQ-sås, potatis, sallad och grönsaker.

Dryckestips Korta Barrel Selection Cabernet Savignon (nr 2098)
Korta Barrel Selection Cabernet Sauvignon på Systembolaget
APR21

Kyckling med grönt smör och Whispering Angel

Publicerad: 13:31 kyckling | rosé | swipe

Grillad kyckling med persilade-smör
4 personer

4 st majskycklingfiléer
Caj P. Sprayglaze, välj Din favorit

100g smör
1 msk hackad vitlök
3 msk hackad persilja
1 msk pressad citron
flingsalt och svartpeppar

sallad, grönsaker och potatis till servering

Grilla kycklingen på medelhög värme. Spraya upprepade gånger med glazen, flera tunna lager blir bäst. Vispa smöret fluffigt och vispa i de övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Servera kycklingen tillsammans med grönsaker och potatis.

Dryckestips: Whispering angel (nr 72454)
Whispering Angel på Systembolaget
APR08

Japansk lax med Collet Brut

Publicerad: 13:24 fisk | champagne | swipe

Teriyaki-lax
4 personer

600g lax, gärna Salma, delad i 8 bitar
6 msk Blue Dragon Teriyakimarinad
1 msk pressad citron
1 msk Blue Dragon Wasabipaste
2 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
florsocker, flingsalt, svartpeppar
800g wokgrönsaker – färska eller frysta
8 st bambuspett, blötlagda

Vispa samman wasabi, majonnäs och crème fraiche, smaka av med salt och en nypa florsocker. Slå teriyakin i en skål, lägg i laxen och låt den marinera 10 minuter. Låt laxen rinna av och trä upp den på spett. Stek grönsakerna på hög värme några minuter och smaksätt med salt och svartpeppar. Hetta upp en teflonstekpanna till medelvarm och stek fisken någon minut på varje sida (var försiktig, sockret i marinaden gör att det lätt bränns vid). Smaksätt med svartpeppar och flingsalt. Slå på marinaden och låt det steka ytterligare någon minut. Ta upp laxen och lägg den på tallrikar. Tillsätt citronen och skeda den varma marinaden över laxen. Servera laxen tillsammans med dressingen och grönsakerna.


Dryckestips: Collet Brut (nr 7777)
Collet Brut på Systembolaget
MAR25

Underbara våfflor med honung!

Publicerad: 13:30 fika | baka

Våfflor med honung och bär
- ger ca 10-12 våfflor -

1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl special
2 tsk Törsleff Vaniljsocker
100g smör
2 st ägg
5 dl mjölk 3%
smör till pensling av våffeljärnet

Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Rör i mjölken och fortsätt sedan med äggen och smöret. Vispa rejält, det skall bli en slät, fluffig smet. Hetta upp våffeljärnet, pensla det med lite smör och grädda våfflorna tills de är gyllenbruna. Servera tillsammans med frukt, bär och honung.
MAR14


 

Hej, välkommen!
Här i bloggen delar vi med oss av recept, tips och dryck. Mat, dryck och konfektyr är det bästa vi vet, hoppas att Ni hittar något gott här! Lycka till vid spisen!