Catergory Development Lead, DVH

Vi söker dig som vill växa tillsammans med oss på Haugen-Gruppen och berika matkulturen i Sverige!

Är du en strategisk och driven kategoriutvecklare med passion för mat & dryck? Är du duktig på att förstå vilket konsumentbeteende det är som driver försäljningen inom ”din” kategori? Är du van vid att skapa lönsam tillväxt baserad på dina kategorirelaterade insikter? Är du personen som kunden vill konsultera kring prioriteringar i hyllan? Gillar du att vara spindeln i nätet; att ta ansvar gentemot varumärkesägare, säljkår och kunder samtidigt? Vill du vara med och driva de produktlanseringar som krävs för att ligga steget före på marknaden givet mattrenderna? Då ska du absolut inte missa den här tjänsten! Som Retail Category Development Lead på Haugen-Gruppen ges du en unik möjlighet att få påverka & utveckla Mat-Sverige. Med ansvar för att leda kategoriutvecklingsarbete, drivet av insikter, har du en central roll för att utveckla våra prioriterade kategorier inom Dagligvaruhandeln.

Organisation& Placering

Haugen-Gruppen marknadsför & säljer internationellt starka varumärken som berikar matkulturen i Sverige, Norge, Finland och Danmark med internationella smaker och trender. Vår målsättning är att vara ledande i att introducera och vidareutveckla spännande varumärken för både dagligvarumarknaden, restaurang och storhushåll. Haugen-Gruppen är idag distributör för bland andra Twinings te, Heinz, Caj P grillprodukter, Blue Dragon asiatiska produkter, Patak's indiska produkter, Törsleffs, Green Choice, Sweet Baby Ray, Ryvita knäckebröd med fler. Haugen-Gruppen består i Sverige av en organisation om ca 75 personer. Haugen-Gruppens svenska HQ är beläget strax norr om Norrköping. En ny VD är på plats sedan slutet av 2016 och bolagets ambition är att vara en toppspelare i prioriterade kategorier. Haugen-Gruppen präglas av en familjär stämning med bra arbetsklimat och trevlig atmosfär. Du får arbeta i ett företag med starka och välkända varumärken. Våra värderingar är viktiga för oss och vi erbjuder spännande utmaningar i en dynamisk miljö.

Som Category Development Lead för Retail på Haugen-Gruppen ansvarar du för att driva lönsam tillväxt för hela kategorier & segment drivet av insikter om kategori, marknad och konsument. Du har en förmåga förstå och analysera shopperns beteende med hänsyn till rätt sortiment, pris, hylla, kampanj & butik. Du rapporterar till Retail Sales- & New Business Director, samtidigt som du har ett tätt samarbete med Retail-Marknadsavdelningen. Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid utan personalansvar och utgår från huvudkontoret i Norrköping.

Arbetsuppgifter

Som Retail Category Development Lead är ditt övergripande ansvar att säkerställa lönsam tillväxt inom Haugen-Gruppens prioriterade kategorier för både oss och våra kunder. Detta gör du genom att utifrån kategoriperspektivet inspirera & påverka sortiment, merchandising i butik, täta kundsamarbeten och varumärkeslojalitet. Du är en viktig länk mellan sälj, kund och marknad. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kan delas upp enligt följande:

1.) Övergripande ansvar för insiktsarbetet, utmaningar & möjligheter inom de prioriterade kategorierna

Dina insikter utvecklar världens kök! Som Retail Category Development Lead ansvarar du för att hålla dig själv, kunden, säljkåren och marknadsavdelningen ajour med de senaste kategoriinsikterna. Du ansvarar för allt insiktsarbete. Verktyg som du använder dig av är t ex de Category Health Checks baserade på Nielsen- eller kunddata som du ansvarar för; eller specifika kundkategoriprojekt såsom t ex sortimentsrevision, hyllutvärderingar eller Point of Purchase studier. Du presenterar dessa insikter löpande på säljkonferenser och andra forum internt, samt i kundmöten externt. Du ansvarar även för att managera de byråer / samarbetspartners som levererar den data du använder i dina analyser av de prioriterade kategorierna, såsom Nielsen.

2.) Skapa lönsamt mervärde för både kund & Haugen-Gruppen

De insikter du tar fram använder du sedan på ett sätt som skapar lönsam tillväxt för både kund och Haugen-Gruppen. Du har inga problem med att presentera de senaste kategoritrenderna för kund och är van vid att sitta med i kundmöten i egenskap av kategoriexperten. Du vinner extern respekt genom att objektivt bedöma hela kategorins utveckling i syfte att nå starka relationer och ett gemensamt synsätt med kund. Du leder arbetet med rekommenderade planogram per format och kund & bidrar med kategoriperspektivet i interna pris- och sortimentsdiskussioner. Samtidigt arbetar du nära marknadsavdelningen för att säkerställa att kampanjer och planer syncas med kategoristrategin.

3.) Identifiera nya möjligheter & nylanseringar

Givet din kompetens inom de prioriterade kategorierna identifierar du genom dina analyser nya möjligheter. Oavsett om det är specifika konsumentmålgrupper eller om det är en produkt i hyllan som saknas så har du förmågan att ta detta vidare till rätt person internt – kanske behöver en helt ny varumärkesägare adderas?

Vi söker dig som

 • är analytisk med minst 5+ års erfarenhet inom Category Managemet / Business Insights
 • har relevant universitets- / högskoleutbildning inom marketing, business eller liknande
 • har erfarenhet från att arbeta med DVH-kunder inklusive kunddata
 • har förmågan att presentera dina insikter på ett tydligt sätt både till kund, varumärkesägare & internt
 • är självgående, kan prioritera i högt tempo, och vet när du nått ”good enough”
 • är en social teamplayer
 • är prestigelös; ena dagen uppdaterar du scorecards; nästa dag övertygar du seniora inköpare
 • kan kommunicera på engelska & svenska i både tal och skrift
 • är du foodie / är intresserad av mat kommer du känna dig som hemma i denna miljö
 • talar flytande svenska, engelska & Nielsen
 • har möjlighet att arbeta på HQ i Norrköping minst 3-4 dagar i veckan

Kontakta oss

Låter detta som ett spännande nästa steg för dig är du varmt välkommen med din ansökan! Vi samarbetar i den här rekryteringen med Academic Search International. Söker gör du via http://www.academicsearch.se/haugen-gruppen-dvh-category-development-lead/  All information hanteras konfidentiellt. För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta ansvarig rekryteringskonsult Charlotte Ekelund,charlotte.ekelund@academicsearch.se. Vi ser gärna din ansökan så snart som möjligt då urval pågår kontinuerligt!